Tips voor ex-Covid patiënten
In maart-april 2020 was ik zeer zwaar ziek door Covid, 3 weken coma, 6 weken intensieve, 6 maanden revalidatie waar ik al mijn veerkracht nodig had om erboven op te komen. Neute mag, pleuje nie.
Tijdens mijn revalidatieperiode besloot ik mijn loopbaan drastisch te veranderen, en een intensieve opleiding te volgen tot zelfstandig loopbaancoach, en tevens life coach en business coach te worden. Omdat ik zoveel mogelijk mensen wil helpen om te groeien in zelfvertrouwen en veerkracht, om keuzes te maken, om hun idealen en dromen te verwezenlijken, en om gelukkig te zijn.
Indien je recent zelf ook zeer ziek bent geweest door Covid, en nog steeds aan het revalideren bent, geef ik je hierbij graag wat tips die mij hielpen tijdens mijn revalidatie.
Indien je na het lezen van deze tips nog behoefte hebt om eens te praten met een ex-Covid patiënt die maandenlange revalidatie gedaan heeft en zeer optimistisch is over de toekomst, dan mag je me gerust vrijblijvend contacteren.
Ben je tijdens je revalidatieperiode gaan nadenken over wat je écht belangrijk vindt in je leven, overweeg je een nieuwe job te zoeken, een betere work/life balance na te streven, wil je mentaal sterker worden, dan kan ik je helpen met Loopbaanbegeleiding, Life coaching of Business coaching.
Revalidatietips na Covid-19:
- De klachten na covid en coma zijn bij elke patiënt verschillend, sommigen hebben enkel fysieke klachten, andere ook mentale.
- Indien je enkele weken in coma hebt gelegen aan een beademingstoestel, dan zal je ongetwijfeld gewicht, spierkracht en vitaliteit verloren hebben.
- Het komt allemaal goed, maar heb geduld. Het herstelproces en de revalidatie verlopen langzaam. Hoe meer je oefeningen doet om te revalideren, hoe sneller je vooruit zal gaan.
- Als je het ziekenhuis net verlaten hebt, kan het zijn dat je nog hulpmiddelen nodig hebt om te stappen : huur een rollator bij je ziekenfonds, leen van een kennis een hometrainer fiets om dagelijks wat te oefenen, indien je de eerste weken hulp nodig hebt om van een stoel of toilet recht te staan, gebruik een kruk of een toilethulprek. Probeer enkele trappen te doen thuis, hou je goed vast aan de leuning.
- Beweeg : blijf niet de hele dag liggen in bed of in je zetel, maar loop eens rond, ga fietsen, ook al is het maar kort.
- Schrijf je in in een post-Covid revalidatieprogramma met een kinesist. De meeste ziekenhuizen bieden dit aan in groepsverband 2 à 3 keer per week. Het geeft moed om in groep te revalideren (met mondmasker). Deze groepsoefeningen zijn vooral gericht op je lichaam terug versterken, soepeler maken, spierkracht opbouwen, beetje conditie opbouwen. Je krijgt oefeningen op een matje of bed, rechtstaand of zittend, en op fitnesstoestellen zoals een loopband, fiets, crosstrainer, roeitoestel… Je begint met 5’ per toestel, en bouwt langzaam op.
- Na deze groepsrevalidatie kan je bij een kinesist in je buurt specifieke behandelingen krijgen, om jouw klachten individueel aan te pakken. Weet dat je tot 80 kinebeurten ipv 18 kan krijgen, en geen remgeld hoeft te betalen, als je een erkenning krijgt voor langdurige kine na Covid, informeer via je kinesist of mutualiteit.
- Doe elke dag revalidatie oefeningen die kinesisten, ergotherapeuten, logopedisten… je uitlegden. Ideaal is 2 x per dag je oefeningen te doen. Enkel door je spieren te oefenen, krijg je terug spierkracht en soepelheid.

- Blijf de medicatie nemen die de dokters hebben voorgeschreven, ook al hebben sommige pillen bijwerkingen. Overleg met je arts als je bijwerkingen hebt. Wat mij het meeste opviel was dat ik door het gebruik van antidepressiva (wordt meestal gegeven na coma) nog weinig enthousiasme had, geen extreme gevoelens, alles werd zowat grijs en monotoon. De dokters beaamden dat dit bijwerkingen zijn van antidepressiva maar dat ik ze maar langzaam aan mocht afbouwen. Een drietal weken nadat ik er mocht mee stoppen, voelde ik me weer veel beter, zoals voor mijn ziekte.
- Praat over wat je voelt met je partner of vrienden, het helpt jou en zij zullen ook beter begrijpen wat je doormaakt.
- En vooral : wees optimistisch, blij dat je deze smerige ziekte overleefd hebt, en geniet van elke stap vooruit.
Overige tips:
In de volgende brochures of websites vind je een heleboel tips en revalidatie oefeningen, je eigen ziekenhuis heeft wellicht ook zo’n brochure op zijn website, of vraag ernaar bij de verpleging of dokter.
Revalidatie oefeningen
Op YouTube kan je ook heel wat video’s met revalidatie oefeningen vinden als je “corona revalidatie” of “covid revalidatie” intikt.
Mentaal herstellen
Corona als ouder
Financiële tips
Je zal tijdens je ziekte- en revalidatieperiode een ziekteuitkering van je mutualiteit ontvangen, dit geldt zowel voor werknemers als voor zelfstandigen.
Als zelfstandige kan je een extra uitkering voor arbeidsongeschiktheid krijgen
Als zelfstandige of ondernemer kan je ook van diverse steunmaatregelen genieten
Algemene info van het RIZIV ivm terugbetaling kosten Covid
Voor psychologische hulp kan je ook terugbetaling krijgen
Acerta Webinar over alle steunmaatregelen voor zelfstandigen en ondernemingen
Ben je tijdens je revalidatieperiode gaan nadenken over wat je écht belangrijk vindt in je leven, overweeg je een nieuwe job te zoeken, een betere work/life balance na te streven, wil je mentaal sterker worden, dan kan ik je helpen met Loopbaanbegeleiding, Life coaching of Business coaching.