Stress Coach Gent
Waarom heb ik zoveel stress? Waarom voel ik me overspannen en moe?
Er kunnen heel diverse oorzaken zijn waardoor jij stress ervaart, en vaak spelen er meerdere oorzaken tegelijk.
Slechts enkele voorbeelden :
- Onderbezetting op je afdeling, waardoor je veel te veel werk hebt
- Druk van je werkgever om projecten tijdig af te krijgen, of cijfers te realiseren
- Een reorganisatie op je werk, ontslagen, onzekerheid
- Teveel administratief werk, waardoor je te weinig tijd hebt voor het eigenlijke werk dat je zinvol vindt
- Je hebt eindelijk een nieuwe job, maar bent bloednerveus hoe het zal gaan
- Je bent je werk beu maar weet niet welke andere job je zou kunnen doen
- Je kreeg onvoldoende opleiding of begeleiding en hebt veel moeite met nieuwe taken
- Je deed voorstellen aan je baas om problemen op te lossen, maar er wordt niet naar geluisterd
- Je vindt dat je te weinig vertrouwen en autonomie krijgt
- Je kan zelf geen prioriteiten stellen, je verdrinkt in details, krijgt teveel mails
- Je moet samenwerken met mensen die jou mateloos irriteren
- Je staat elke werkdag lang in de file
- Je kan 's avonds de knop niet omdraaien, en blijft met je werk bezig
- Je krijgt geen waardering van je baas, van je collega's, of van je partner thuis
- Je hebt angst om te falen in een examen of een belangrijk sollicitatiegesprek
- Je bent zeer perfectionistisch en zelden tevreden over jezelf
- Je bent een pleaser, bent ongelukkig omdat je nooit iets doet voor jezelf
- Je voelt je vaak onzeker
- Je moet je huurwoning verlaten en vindt maar geen betaalbare woning
- Je hebt ernstige financiële zorgen
- Je hebt ruzie met je partner
- Je pubers jagen je de kast op
- Je moeder wordt 85, woont alleen, begint te dementeren, heeft continu je hulp nodig
- Je ligt wakker van de klimaatcrisis, de oorlog in Oekraïne, de enorme kostenstijging van energie en voeding, de polarisering van onze maatschappij, …
En… de ene persoon kan beter omgaan met stress dan de andere. Deels zit dat in je DNA, maar voor het grootste deel kan je wél leren om stress beter te kunnen verdragen. Via coaching en oefeningen kan je enerzijds ontspannen, en anderzijds je veerkracht of stressbestendigheid enorm vergroten.
Eén voor één pakken we de oorzaken aan, en vooral : hoe jij ermee omgaat
Wat is stress ? Wat zijn de gevolgen van stress ?
Stress is eigenlijk een nuttige en spontane reactie van je lichaam. Stress is niet negatief, het zorgt voor bescherming tegen gevaar, alertheid (Fight/Flight/Freeze reflex). Stress zorgt er ook voor dat je tot actie overgaat, kan presteren, en doorgaat tot iets afgewerkt is, ook al ben je moe. Zolang je voldoende ontspant, en je je batterijen terug kan opladen, kan je stress doorgaans goed verdragen, want je zorgt zelf voor een balans.
Hierboven werden allerlei mogelijke oorzaken van stress opgesomd. En we worden ook enorm beïnvloed door onze jachtige omgeving. In onze huidige maatschappij nemen we te weinig tijd voor ontspanning, we eten ongezond, worden continu beïnvloed door bagger op Facebook of Twitter en door ideaalbeelden op Instagram en in reclame. Hoeveel tijd verlies jij elke dag op social media? Hoe gelukkig word je ervan?

Als je gedurende een lange periode teveel stress ervaart, en je batterijen niet elke dag opnieuw kunt opladen, dan ga je er last van krijgen, overspannen worden, heel moe worden, en uiteindelijk kan je jezelf hierdoor uitputten.
Door teveel of langdurige stress kan je zowel fysieke, mentale, als emotionele klachten krijgen. Typische klachten : spanning in de borstkas, pijn in de nek of schouders, hartkloppingen, versnelde ademhaling, problemen met spijsvertering, eczeem, kortaf zijn, koppig zijn, snel boos worden, van een mug een olifant maken, veel huilen, angst, slapeloosheid…
Bovendien zullen mensen in je omgeving merken dat je anders bent : misschien kortaf, meer gehaast dan anders, heel emotioneel, snel boos of misschien sluit je je op en verbreek je sociale contacten. Vaak merken anderen, die jou goed kennen, eerder dan jijzelf, dat je overspannen geraakt.
Wat is chronische stress ?
Door teveel stress ga je meer en meer piekeren, word je kritischer over jezelf en anderen, kan je minder goed slapen, en je kan minder genieten van kleine dingen. Je komt in een vicieuze cirkel terecht, maar blijft toch doorgaan. Dit noemen we chronische stress. Hierdoor ga je op automatische piloot beginnen draaien, en ga je jezelf nog verder uitputten.
Dit kan uiteindelijk leiden tot een burn-out. Herstellen van een burn-out kan 3 tot 12 maanden duren, onmogelijk te werken intussen, je energie is totaal op. Het is dus zeer belangrijk om preventief alles eraan te doen om beter te kunnen omgaan met stress, en de stressbronnen aan te pakken, om niet in een burn-out terecht te komen.
Hoe kan ik beter met stress leren omgaan?
Gezien er zovéél mensen last hebben van stress, zijn er inmiddels uiteraard zéér efficiënte methodes bedacht om je te leren beter met stress om te gaan. Vele methodes zijn wetenschappelijk goed onderbouwd, uit onderzoek is gebleken welke oefeningen en technieken tot uitstekende resultaten kunnen leiden.
Er bestaan duizenden boeken, websites, blogs, YouTube video’s over omgaan met stress, ontspanningsoefeningen, mindfulness technieken, enz. Je kan dit lezen en bekijken, maar ga je je hierdoor beter voelen?
Er is maar één methode die écht helpt : tegelijk werken aan de oorzaken, én aan de manier waarop jij met die problemen omgaat. Neem zelf actie voor zover je kan, en vraag hulp omdat je op je eentje niet alles kán oplossen.
Hoe kan coaching helpen om stress te reduceren, en hoe pakt Better Life Coach dat aan ?
Als ervaren stress- en burn-out coach, life coach, loopbaanbegeleider, en coach bij slaapproblemen, onderzoek ik samen met jou alle aspecten in je werk en leven die jou stress geven. En geloof me, ik ken er heel wat! Ik ben 59 jaar, heb 37 jaar zelf onder veel stress in het bedrijfsleven gewerkt, heb gezondheidsproblemen gehad, en heb talloze opleidingen gevolgd om je professioneel te kunnen coachen.
Ik ga na welke klachten je nu hebt op fysiek, mentaal en emotioneel vlak, en welke signalen je uit je omgeving krijgt.
Ik leer jou kennen en ik zal snel je vertrouwen winnen. We exploreren je talenten en sterke punten, die we als hulpbronnen zullen gebruiken om obstakels weg te werken.
Je leert via nuttige oefeningen een onderscheid maken tussen je gedachten en je gevoelens. Veel mensen denken dat een slecht gevoel wordt veroorzaakt door een lastige of vervelende gebeurtenis. Niets is minder waar: het zijn jouw gedachten over die gebeurtenis, die je een bepaald gevoel geven. Kijk maar eens naar een collega, die helemaal anders met die gebeurtenis blijkt te kunnen omgaan.
Via NLP technieken, systeemopstellingen, en talloze andere methodes, laat ik je lijfelijk en mentaal de voordelen en krachten ondervinden om jezelf te transformeren. Niets hiervan is zweverig, het is super-concreet. Met mijn hulp verander je jezelf stap voor stap.
Ik ben heel actie- en resultaatgericht. Elke sessie vraag ik jou wat je tegen het eind van de sessie wil bereiken, en we zorgen ervoor dat dit doel gehaald wordt.
Bijvoorbeeld :
- Als jij heel moe bent en geen energie hebt, zal het doel zijn : ik wil me kunnen ontspannen en me minder moe voelen. Met ademhalingsoefeningen, mindfulness oefeningen, en energie gevende activiteiten, zullen we in jouw tempo voor de nodige rust en nieuwe energie zorgen.
- Als je minder zou willen piekeren, en beter zou willen kunnen slapen, dan help ik je in 1 of 2 sessies om al enorme stappen in die richting te kunnen zetten.
- Als je zelfzekerder wil zijn, zal je versteld staan hoeveel talenten ik samen met jou in kaart kan brengen, die je vanaf nu zal kunnen inzetten.
Hoeveel coaching sessies zijn er nodig om me beter te voelen ?

Dat hangt af van de vragen die je hebt, van de zaken die je wil veranderen. Voor stress reductie volstaan 3 à 4 sessies, omdat ik je stimuleer om de oorzaken op te lossen, en jou ontspanningsoefeningen geef.
Wie een burn-out heeft, zal meer sessies nodig hebben. Wekelijkse korte sessies in het begin om je je situatie te helpen aanvaarden, tot rust te komen, en eens er weer een beetje energie is, twee- of driewekelijkse sessies om verder herstel te bevorderen, en uiteindelijk de oorzaken aan te pakken en veranderingen bij jezelf te verwezenlijken, en een re-integratie plan uit te werken bij je huidige werkgever, of te zoeken naar een andere job of werkgever.
Waar kan ik stress coaching volgen ?
Better Life Coach doet stress coaching in Gent en in heel Oost-Vlaanderen : klik hier om de verschillende coaching locaties te raadplegen.
Graag een kennismakingsgesprek?
Tijdens een gratis en vrijblijvend gesprekje via telefoon of video, maken we even kennis. Jij kan mij vertellen wat je anders zou willen zien in je leven, werk of persoon, ik leg je dan uit hoe ik jou daarbij kan coachen.
Als het klikt, plannen we meteen een eerste coachingsessie in.