Loopbaan met zorg : hoe kan je mantelzorg combineren met je loopbaan en je eigen privéleven ?

Mantelzorg is

35 % van alle Vlamingen doet aan mantelzorg voor een familielid in de eerste of tweede graad :

In deze gevallen is mantelzorg geen vrijwilligerswerk waar je bewust voor kiest. Mantelzorg komt meestal op je pad, het overkomt je. De band tussen jou en de zorgbehoevende persoon was er doorgaans al voordat je naaste zorgbehoevend werd. Het kan tijdelijk of permanent zijn.

Daarnaast zijn er ook mantelzorgers die op vrijwillige basis voor andere familieleden, buren, vrienden zorgen.

Mantelzorg verlenen is geen beroep. Het is doorgaans geen betaald werk. (Uitzondering : Persoonlijk Zorgassistent voor budgethouders van een PVB of PAB – zie verder). Vrijwel elke mantelzorger verleent steun en zorg uit liefde, verantwoordelijkheid, noodzaak. Het geeft ook veel voldoening, maar kan zwaar zijn.

Velen worstelen met de combinatie met werken. Sommigen verlaten de arbeidsmarkt; herintreden is vaak niet eenvoudig.

 

Mantelzorg en jouw eigen loopbaan en privéleven

Hoe kan je mantelzorg combineren met jouw eigen loopbaan én privéleven ?

Ongeveer 60% van alle mantelzorgers combineert mantelzorg en een eigen loopbaan. Het is bewezen dat werk je draagkracht voor mantelzorg kan verhogen, mits je er op een gebalanceerde manier mee omgaat en je begrip krijgt van je werkgever.

Coaching “loopbaan met zorg”

Alle bovenstaande thema’s en vragen, of andere, kunnen aan bod komen tijdens coaching “loopbaan met zorg”.

Ik volgde de opleiding “loopbaan met zorg” voor loopbaanbegeleiders bij KU Leuven en Magenta. Ik ben erkend en ervaren stress- en burn-out coach en heb honderden mensen begeleid in loopbaan- en levenskeuzes. Ik heb een lange carrière als manager en werkgever, en kan jou dus ook prima adviseren hoe je best met je werkgever en collega’s je noden rond mantelzorg kunt bespreken. Ik volgde bovendien de opleiding Re-Set Facilitator voor Re-integratie na Burn-Out, waarvan heel wat kennis ook nuttig is voor herintreden na langdurige onderbreking voor mantelzorg.

Dankzij de specifieke opleiding “loopbaan met zorg” kan ik een aantal wetenschappelijk onderbouwde tools gebruiken om jou te helpen om de combinatie van mantelzorg en je loopbaan en eigen privéleven haalbaar te maken.

Waaruit bestaat deze coaching loopbaan met zorg ?

Wat kost coaching loopbaan met zorg ?

Met een VDAB loopbaancheque kan je 4 uren coaching volgen voor slechts 45€. Indien meer uren nodig zijn, kan je een tweede cheque aankopen voor nog eens 3 uren voor 45€.

Indien je voldoet aan de voorwaarden van VDAB voor het aanvragen van loopbaancheques, dan kunnen deze hiervoor gebruikt worden. Meer info vind je op mijn pagina loopbaanbegeleiding.

Indien je geen gebruik kan maken van VDAB loopbaancheques, dan is mijn tarief voor particulieren 80 € per uur incl. BTW. Je kan mogelijks ook een terugbetaling hiervan krijgen door je werkgever.

Wil je betaald werken als Persoonlijk Zorgassistent (Begeleider PVB of PAB) ?

Indien de hulpvrager met een beperking beschikt over een PVB of PAB, dan kan de budgethouder aan de mantelzorger een vergoeding geven.
Je begeleidt en ondersteunt mensen met een handicap die een persoonsvolgend budget hebben (voor volwassenen) of die een persoonlijk assistentiebudget (voor minderjarigen) hebben. Dit kunnen zowel familieleden zijn als eender wie met een beperking, die over een PVB of PAB beschikt.
Ik kan je helpen met info en stappen om Persoonlijk Zorgassistent te worden.

Graag een kennismakingsgesprek?

Tijdens een gratis en vrijblijvend gesprekje via telefoon of video, maken we even kennis. Jij kan mij vertellen wat je anders zou willen zien in je leven, werk of persoon, ik leg je dan uit hoe ik jou daarbij kan coachen.

Als het klikt, plannen we meteen een eerste coachingsessie in.