Beter slapen: Coaching bij slaapproblemen

Hoe heerlijk zou het zijn als je goed zou kunnen slapen ?

De foto hiernaast is Viggo.

Viggo is mijn derde kleinkind, mijn petekind.

Zorgeloos, met veel liefde omringd.

Hij slaapt als een roos. 

En jij?

Better Life Coach Blog slaapproblemen

Slaapproblemen in België

Iedereen heeft wel eens een nacht waarin je slecht slaapt. Of als je een probleemsituatie ervaart, kan je enkele nachten slecht slapen. Hierdoor zal je je een tijdje moe voelen, maar het schaadt je gezondheid niet echt.

Wie echter structurele slaapproblemen ondervindt, kan uitgeput geraken. Piekeren, stress en spanningen zijn vaak de oorzaak van slecht slapen, maar je komt in een vicieuze cirkel terecht : de vermoeidheid maakt je nog minder weerbaar tegen stress.

Schat in hoeveel tijd je echt slaapt. Deel dat getal door het aantal uren dat je doorgaans in bed ligt.
Wie minder dan 85% haalt, heeft een slecht slaappatroon.

Door slaaptraining en coaching bij slaapproblemen kan dit opgelost worden.

Waarom slaaptraining ?

Slaaptraining leert jou de ideale voorwaarden te voorzien om beter te kunnen slapen.

Om met een auto te kunnen rijden, moet er brandstof in zijn, moet de batterij opgeladen zijn, moeten de banden opgepompt zijn, moeten de ruiten vorstvrij zijn, moet er olie in de motor zitten, mag de bestuurder niet dronken zijn, enz. 

Ook om goed te kunnen slapen zijn er een aantal basisvoorwaarden die vervuld moeten zijn. We noemen dit “goede slaaphygiëne”. 

Test je kennis over goede slaaphygiëne via deze quiz:

Plan van aanpak voor een goede slaaphygiëne

Samen stellen we een uitgebreid gepersonaliseerd plan van aanpak op om je slaapcomfort maximaal te kunnen voorzien, en je slaapgewoontes in kaart te brengen : 

Hoe werkt coaching bij slaapproblemen ?

De slaaptraining van Better Life Coach is gebaseerd op de ACT-aanpak (Acceptance and Commitment Therapy) en
CGT-I (Cognitieve Gedragstherapie voor Insomnia).

Naast je slaaphygiëne pakken we nog drie andere domeinen één voor één aan : 

1) Jouw slaappatroon

slapen als een baby

2) Ontspannen

3) Oorzaken aanpakken

Maar vooral gaan we op zoek naar de onderliggende oorzaken waarom jij niet goed kan slapen. Dit kunnen oorzaken zijn van mentale, emotionele en fysieke aard, of kan liggen aan problemen in de omgang met andere mensen.
Via coaching ga je je problemen erkennen, leren aanvaarden, en doelgerichte actie ondernemen om deze problemen stap voor stap op te lossen. 

slapeloosheid

Oorzaken van slaapproblemen: in welke herken jij je ?

 1. Stress
 2. Spanningen met andere mensen
 3. Je eigen slaap belemmerende gedachten : piekeren, angsten, moeilijk kunnen omgaan met emoties, gaan slapen zonder discussies uit te praten
 4. Slechte slaapgewoonten, een ongezonde leefwijze, een slechte slaapomgeving
 5. Perfectionisme
 6. Steeds in controle willen zijn
 7. Onveilig gevoel
 8. Gepest worden
 9. Ongenoegen over of problemen in je job
 10. Vaak overuren doen en werk meenemen naar huis
 11. Niet weten wat je wil, het gevoel hebben dat je vast zit
 12. Een negatief zelfbeeld, je vaak onzeker voelen
 13. Problemen in je relatie, met je kinderen, met vrienden of familie, met collega’s, met je baas
 14. Eenzaamheid
 15. Continu gevoel van tijdsdruk of tijd te kort hebben
 16. Te weinig beweging, geen verse lucht, geen verbondheid met de natuur
 17. Te weinig ontspanning
 18. Invloed van negatieve berichten of onbereikbare ideaalbeelden op social media
 19. Chaos in je leven, of juist overgestructureerd en niet flexibel zijn
 20. Ongezonde voeding
 21. Slecht slapende kinderen
 22. Een snurkende partner
 23. Financiële zorgen
 24. Onderliggende medische problemen
 25. Onderliggende psychische problemen, zoals trauma’s en angsten

Het goede nieuws is, dat al deze problemen systematisch aangepakt kunnen worden. 

Als gecertificeerd stress- en burn-out coach, als life coach en als coach voor slaapproblemen, kan ik je voor punten 1 tot 20 stap voor stap helpen. Voor de andere problemen verwijs ik je door naar een specialist ter zake, naar je huisarts, een psycholoog of psychiater.

Johan Ghysels
Johan Ghysels
06/02/2024
Wim Agsteribbe is een uitstekende, intelligente en ervaren coach. Op een rustige, onderbouwde en respectvolle manier laat hij je tot sterke inzichten komen die de basis voor belangrijke wijzigingen in gedrag of attitude vormen. Zijn ervaring in het werkveld vormt een belangrijke extra voor de feedback en inzichten die hij geeft. Elke werknemer, werkgever of organisatie kan hier veel toegevoegde waarde uit halen.
Tristan Fransen
Tristan Fransen
28/01/2024
Wim is een aangename mens, communiceert duidelijk en is een goede coach. Ik voelde me op mijn gemak en kreeg waardevolle en kloppende inzichten waarmee ik verder kan.
sam martens
sam martens
21/12/2023
Wim heeft me enorm goed kunnen verder helpen. Ik heb samen met hem de functie die het meest bij me past gevonden. Ik mag ook met veel plezier zeggen dat ik deze functie nu ook beoefen. Dit is mede dankzij Wim die me geholpen heeft met mijn cv en motivatiebrief. @Wim, enorm bedankt voor alles!
Maryline Vaeremans
Maryline Vaeremans
09/11/2023
Ik heb Wim gecontacteerd een aantal maanden geleden na het starten van een nieuwe (en vrij zware) job om preventief te werken aan stressbestendigheid voor mijn mentale en vooral fysieke gezondheid te koesteren. Niet alleen is het mij gelukt om de tools die voor mij werken goed te implementeren en dat te blijven doen, ik heb ook veel zaken geleerd over communicatiemethodes en mezelf. Ik voel me nu zelfzekerder in mijn werk en privé leven en daar ben ik dankbaar voor.
Jelle Van Laere
Jelle Van Laere
18/09/2023
Wim gaf me goede tips om te solliciteren en bood hulp aan waar mogelijk. Tegelijk hebben een aantal gesprekken en oefeningen me meer inzicht in mijn eigen motivatoren kunnen geven. De loopbaanbegeleiding was een goed initiatief!
Matthias Coen
Matthias Coen
02/09/2023
zeker een aanrader om hier naar toe te komen. als je wat in de knoop zit en twijfelt over wat en hoe . Wim luistert volledig naar jouw verhaal en stuurt daarna bij en doet je op een andere manier nadenken . hier heb ik door de hulp van Wim gevonden wat ik wil doen . Nogmaals bedankt Wim
Nadine Bracke
Nadine Bracke
15/05/2023
Zeer tevreden over de loopbaanbegeleiding bij Better Life Coach. Hij heeft heel wat levenservaring en levenswijsheid. Bovendien geeft hij zeer nuttige tips zodat je een betere visie krijgt op welke job het beste bij je past. Zeker en vast een aanrader voor al wie uitkijkt naar een nieuwe wending in de loopbaan.
Stefanie Claeys
Stefanie Claeys
20/04/2023
Aangename coaching. Aan de hand van verschillende oefeningen krijg je een beter zicht in wat jij belangrijk vind. Zet je aan tot nadenken, nieuwe inzichten. Zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Veel concrete tips. Een man met veel ervaring rond stress en burn-out. Dankjewel Wim.
ben roggeman
ben roggeman
05/03/2023
Hartelijk dank Wim voor het professioneel advies en de leerrijke samenwerking.
Sarah Schelstraete
Sarah Schelstraete
16/02/2023
Wim is een heel fijne coach. Hij is een heel waardevol klankbord en geeft me veel vertrouwen bij het starten van een nieuwe fase in mijn professioneel leven. Wim put voor de sessies uit zijn rijke levenservaring, gevarieerde loopbaan en een uitgebreide methodieken toolbox. Ik ben heel dankbaar voor de inzichten die onze gesprekken opleveren.

Graag een kennismakingsgesprek?

Tijdens een gratis en vrijblijvend gesprekje via telefoon of video, maken we even kennis. Jij kan mij vertellen wat je anders zou willen zien in je leven, werk of persoon, ik leg je dan uit hoe ik jou daarbij kan coachen.

Als het klikt, plannen we meteen een eerste coachingsessie in.