Hoe combineer je je loopbaan met mantelzorg voor een geliefde ?

Wat is mantelzorg ?

Wist je dat 35% van de Vlamingen voor een hulpbehoevend gezins- of familielid zorgt ?

Zorgen voor een kind, broer, zus, of partner met een beperking of chronische ziekte, voor je  (schoon)ouders op leeftijd die misschien Alzheimer hebben, voor een hulpbehoevende broer of zus, of voor iemand die een ongeval heeft gehad, kan veel liefde, dankbaarheid en voldoening geven. Vaak is het een noodzaak, iets waar je niet zelf voor gekozen hebt, maar je voelt je uiteraard verantwoordelijk, en je doet wat je kan, uit liefde.

Wie voor een hulpbehoevend familielid zorgt, noemen we “mantelzorger”.

Mantelzorg is

Ben jijzelf mantelzorger ? Of ken je iemand die mantelzorger is ?

 

Zorgen voor een gezins- of familielid geeft voldoening, maar is niet makkelijk. Hoe houd ik het vol ?

Misschien voel je je helemaal geen mantelzorger, want “het is toch normaal dat ik voor mijn kind, mijn vader, mijn broer… zorg”.

Veel mantelzorgers vinden het heel moeilijk om een balans te vinden tussen mantelzorg, eigen werk, gezin, zelfzorg. Velen voelen zich erg vermoeid, 65% geeft aan een slaaptekort te hebben. 81% zegt vaak emotionele problemen te ondervinden. 

Nogal wat mantelzorgers vinden dat ze ofwel tekort schieten in de zorg of in hun werk of voor de rest van hun gezin, voelen spanning, krijgen lichamelijke en mentale klachten. Ze weten niet altijd welke ondersteuningsmogelijkheden bestaan voor mantelzorgers.

Velen worstelen met de combinatie met werken. Sommigen kiezen voor tijdelijk of langdurig deeltijds werken, andere verlaten de arbeidsmarkt; herintreden is vaak niet eenvoudig.

Misschien ben je gestopt met werken, omdat je voltijds voor je geliefde wil zorgen, omdat je een deel van de zorg niet uit handen durft geven. Daardoor krijg je misschien het gevoel dat je hele leven ten dienste staat van die zorg, en voel je je schuldig dat je andere gezinsleden niet evenveel aandacht kan geven, of mis je sociale contacten buiten je gezin, en merk je dat je eigenlijk ook meer tijd voor jezelf zou willen.

Ongeveer 60% van alle mantelzorgers combineert mantelzorg en een eigen loopbaan. Het is bewezen dat werk je draagkracht voor mantelzorg kan verhogen, mits je er op een gebalanceerde manier mee omgaat en je begrip krijgt van je werkgever. 

72% geeft aan ontevreden te zijn over hun tewerkstellingspercentage.

 

Hoe combineer je zorg voor een hulpbehoevende geliefde, je loopbaan, je gezin, eigen tijd ? Welke hulp kan je krijgen als mantelzorger ?

Indien je zelf mantelzorger bent en met deze vragen worstelt, of indien je iemand kent die nood heeft aan ondersteuning op dit vlak, dan kan een coachingstraject “loopbaan met zorg” een enorme hulp zijn om bovenstaande vragen te beantwoorden. Ik volgde hiervoor een specifieke opleiding bij KU Leuven en Magenta, ben een ervaren loopbaanbegeleider en stress- en burn-out coach. Ik was tot 2018 zelf ook mantelzorger voor mijn moeder met Alzheimer, mijn echtgenote werkt nu als mantelzorger voor haar moeder en als vrijwilliger bij Samana.

Kijk op loopbaan en mantelzorg voor meer info over dit coachingstraject.

 

Wat kost een coachingstraject loopbaan met zorg ?

Wist je dat je met een VDAB loopbaancheque 4 uren coaching kan volgen voor slechts 45€, of 7 uren voor 90 € ?  Indien je geen VDAB loopbaancheques kan gebruiken, kan je je werkgever misschien vragen de coaching te betalen (hij wil je immers graag in dienst houden), of het zelf betalen.  Contacteer me gerust voor meer info, en een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. 

 

Credits : foto’s van Freepik.com

Graag een kennismakingsgesprek?

Tijdens een gratis en vrijblijvend gesprekje via telefoon of video, maken we even kennis. Vertel me met welke vragen of noden je zit. Ik leg je uit hoe ik jou daarbij kan coachen.

Als het klikt, plannen we meteen een eerste coachingsessie in.

Een bericht ontvangen als er een nieuw artikel verschijnt?