Better Life Coach - Werk zoeken zonder diploma, tips voor succesvolle sollicitatie

Een nieuwe job zonder diploma

Een nieuwe job zoeken zonder diploma

Ging je meteen werken na je secundair onderwijs, of heb je je studies afgebroken? Veel mensen denken: “ik heb geen diploma voortgezet of hoger onderwijs, dus voor veel vacatures kom ik niet in aanmerking”. Niets is minder waar. Mede door de krapte op de arbeidsmarkt en de vergrijzing, vragen werkgevers steeds minder naar een diploma. 

In deze blog leer je hoe je ook zonder diploma gegarandeerd werk vindt.

Solliciteren zonder diploma

Bedrijven en overheden werven vandaag vooral aan op basis van ervaringen en competenties, en hoe je tijdens het sollicitatiegesprek over komt. En voor elk van deze punten, hebben we een aantal tips:

  1. Ervaring

Ook al heb je geen ervaring in de functie of sector waarvoor je solliciteert, je kan vaak aantonen dat je door andere jobs, vrijwilligerswerk, hobby’s waar je keigoed in bent, wel degelijk voldoet aan de meeste functievereisten. Was je bijvoorbeeld monitor op een speelplein of in een jeugdbeweging, of trainer in een sportclub, dan heb je ervaring met organisatie, verantwoordelijkheid, communicatie, inzet, gedrevenheid, enz.

  1. Competenties

In vrijwel alle vacatures staan tegenwoordig een tiental competenties vermeld waaraan je moet voldoen voor die specifieke job. Solliciteer op vacatures waar je minstens de helft van de competenties bezit, en toon dat aan in je motivatie brief en sollicitatiegesprek aan de hand van voorbeelden en realisaties. Maak het persoonlijk.

  1. Een succesvol sollicitatiegesprek

Bereid je sollicitatiegesprek voor de job die je écht wil, héél goed voor. Bekijk de website van de werkgever grondig, toon tijdens het gesprek je oprechte interesse in wat ze doen, en toon aan hoe jij een grote aanwinst zal zijn voor hen. Wat zijn de raakvlakken, waar ben je goed in dat hen vooruit zal helpen? Wees jezelf, wees open en enthousiast tijdens het gesprek. Verzorg je houding, kijk in de ogen van degene die jou interviewt, antwoord beknopt en duidelijk op alle vragen. Indien je niet kan antwoorden op een vraag, zeg dan: “dat weet ik niet precies, maar ik ben 200% bereid om elke opleiding te volgen die jullie aanbieden.” Stel zelf vragen waaruit je interesse blijkt en herhaal je sterke punten.

Verhoog je kansen zelfs zonder diploma

Er zijn talloze mogelijkheden om je kansen te vergroten om werk te vinden, ook al heb je geen diploma.

  1. Leer jezelf beter kennen

Vlamingen zijn heel bescheiden. Veel mensen onderschatten de vele competenties die ze hebben, of kennen hun waaier aan talenten onvoldoende. Vorige week nog had ik een man die tijdens onze coachingsessie gaandeweg een heel A4 blad vulde met talenten en kwaliteiten waar hij nog nooit bij stilgestaan had, maar waarvan uit het gesprek bleek dat hij er keigoed in was.

  1. Je ervaring laten erkennen en een EVC certificaat krijgen

Laat jouw ervaring officieel erkennen via een “EVC”-certificaat (Erkennen van Verworven Competenties). Dit is nu al mogelijk voor 10 beroepen zoals kinderbegeleider, gids, heftruckchauffeur, opleider in bedrijven, enz. Vanaf 2022 volgen onder andere ook nog huishoudhulp, machinaal houtbewerker, medewerker fastfood, enz. Alle info vind je op de EVC website van de Vlaamse Overheid.

  1. Een (gratis) opleiding volgen waarna je gegarandeerd meteen werk vindt

Volg een gratis VDAB opleiding die leidt tot een diploma. Tijdens je opleiding behoud je je werkloosheidsuitkering. Je vindt gegarandeerd meteen werk indien je een opleiding volgt voor een van de knelpuntberoepen. VDAB opleidingen kan je altijd gratis volgen als je werkzoekend bent, tijdelijk werkloos, of in je opzegperiode of terwijl je een opzegvergoeding ontvangt.

Vele opleidingen zijn ook gratis toegankelijk voor werkenden, voor andere kunnen werkenden  subsidies of opleidingsverlof krijgen.

  1. Verhoog je kennis en vaardigheden

Kies voor een opleiding die aansluit bij jouw passies of interesses, en die gericht is op de job die je graag wil doen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Hierbij alvast een super lijstje :

  1. 21e-eeuwse vaardigheden

Werkgevers zoeken vandaag mensen die problemen kunnen oplossen, sociaal vaardig zijn, bereid zijn bij te leren, klantvriendelijk zijn, gedreven zijn, digitaal mee zijn,… Al deze zaken kan je bijschaven via opleidingen, coaching, zelfstudie, boeken lezen, YouTube video’s bekijken en oefenen.

Schrijf je in voor de gratis online zelfstudie lesjes voor 21e-eeuwse vaardigheden :

  1. Digitale vaardigheden

Kan je niet goed met een PC of smartphone overweg? Laat je dan begeleiden om er vlotter mee te leren werken, of volg een cursus.

En specifiek voor de Gentenaars:

Coaching geeft je een duwtje in de rug!

Met bovenstaande tips kan je zelf aan de slag gaan. Voel je je echter onzeker? Wil je hulp bij het ontdekken van je talenten? Heb je een duwtje nodig om actie te ondernemen? Wil je een beter CV en motivatiebrief of sollicitatietraining? Twijfel je welke opleiding of job je moet kiezen? Als loopbaanbegeleider en coach help ik jou graag op weg.

Graag een kennismakingsgesprek?

Tijdens een gratis en vrijblijvend gesprekje via telefoon of video, maken we even kennis. Jij kan mij vertellen wat je anders zou willen zien in je leven, werk of persoon, ik leg je dan uit hoe ik jou daarbij kan coachen.

Als het klikt, plannen we meteen een eerste coachingsessie in.

Een mailtje ontvangen als er een nieuw artikel verschijnt?