Vlot communiceren over problemen waar je mee zit, of over meningsverschillen.
Heel wat klanten die bij mij coaching volgen, vragen me hulp om vlotter te leren communiceren over zaken waar ze mee zitten. Daarom geef ik je graag 10 tips, en kan je altijd bij mij terecht om dit samen aan te pakken.
Vaak liggen ofwel onzekerheid ofwel negatieve gedachten aan de basis van angst om met anderen te praten. Veel mensen durven hun mening niet geven, of weten niet hoe ze hun probleem bespreekbaar kunnen maken.
De grootste drempel voor velen is hoe je een ander duidelijk kan maken dat je ergens mee zit, of het ergens niet mee eens bent, zonder op zijn tenen te trappen.
10 tips voor een vlotte communicatie over een problemen of meningsverschillen:
- Voel aan of het moment goed gekozen is. Heeft de ander nu tijd voor een gesprek hierover? Zoniet, vraag wanneer het past om het samen te bespreken, omdat je het lastig hebt om met het probleem te blijven rondlopen.
- Wees jezelf. Praat zoals je bent, wees authentiek. Kijk vriendelijk en verzorg je lichaamstaal. Kijk 80 % van de tijd in de ogen van de ander. Voel aan hoe dicht je bij de ander mag komen en waar je best staat of zit voor het gesprek. Samen buiten wandelend iets uitpraten doet wonderen!
- Toon oprechte belangstelling voor de ander. Luister echt naar wat die zegt. Herhaal in zijn eigen woorden de essentie om te checken of je het goed begrepen hebt, maar ook om aan te tonen aan de ander dat je hem goed gehoord hebt. Knik of mompel instemmend telkens je het eens bent.
- Vertrek vanuit de oplossing die je wil bespreken, focus niet op het probleem. Wees realistisch.
- Stel open vragen (hoe, wat, waar, wanneer, waarom) in plaats van vragen waarop de ander enkel met ja of nee kan antwoorden.
- Durf te zeggen wat je denkt of voelt. Geef geen boodschappen tussen de lijnen. Vraag “hoe zie jij dat?” of “hoe is dat voor jou?”, nadat jij je gedachten en gevoelens hebt geuit. Leg uit wat jij nodig hebt om je goed te voelen, en hoe de ander je daarbij kan helpen.
- Zit je ergens mee over iemand anders, bespreek het dan. Gebruik geen veralgemeningen zoals “jij bent altijd te laat”, die de ander gemakkelijk kan weerleggen. Wees concreet. Spreek vanuit jezelf “ik heb er moeite mee als…”. Veroordeel de ander niet.
- Aanvaard je emoties die opkomen, en probeer positief en rustig te blijven. Adem eens diep in en uit. Indien je emoties te sterk zijn, ga dan niet in discussie, maar spreek een ander moment af om het gesprek verder te zetten.
- Bedank de ander voor feedback, bijvoorbeeld: “bedankt voor jouw feedback, dit helpt me om alles op een rijtje te krijgen”.
- Geef complimenten voor zaken die je fijn vindt van de ander. En geniet van de oplossing van je probleem.
Word je bewust van datgene wat aan de basis ligt van jouw angst om met anderen te praten.
We hebben vanuit onze genen, opvoeding, ervaringen en context allemaal een bepaald patroon hoe we ons gedragen. We weten vaak wel dat we ons soms anders moeten opstellen, maar vinden het moeilijk om buiten onze comfortzone te treden. We hebben goede voornemens, maar hervallen vaak in onze gewoontes.
Door je bewust te worden over je patroon, belemmeringen en negatieve overtuigingen in je hoofd om te buigen naar positieve oplossingen, ga je je vanzelf veel beter en rustiger voelen. Je leert je gevoelens toelaten en op je intuïtie vertrouwen. Je gaat genieten van je leven, en van de omgang met andere mensen. Daarover gaat coaching, jezelf beter leren kennen, en samen kleine stapjes zetten die bevrijdend werken. Zo fun is coaching.
Graag een kennismakingsgesprek?
Tijdens een gratis en vrijblijvend gesprekje via telefoon of video, maken we even kennis. Jij kan mij vertellen wat je anders zou willen zien in je leven, werk of persoon, ik leg je dan uit hoe ik jou daarbij kan coachen.
Als het klikt, plannen we meteen een eerste coachingsessie in.